Герб Укріїни
Віримо в Україну та ЗСУ. Слава Україні!

Як збільшити прибутковість студії з розробки сайтів, впровадивши послугу хостингу

Розробка веб-сайту — це зазвичай одноразове замовлення, максимум кількаразове, якщо до цієї ж студії звертаються по якісь зміни. Тому студії з розробки сайтів можуть запроваджувати додаткову послугу — свій власний хостинг за допомогою VDS серверу, аналогу фізичного серверу створеного шляхом віртуалізації. До того ж, клієнт, який хоститься у студії, з більшою ймовірністю лишається з нею надовше, бо ж міграція  потребувала б додаткових зусиль. Таким чином, продаючи одну додаткову послугу, ви збільшуєте і прибуток, і лояльність.

VDS сервер

Хостинг на VDS сервері як додатковий вид заробітку для web-студії

Хостинг може бути в пакеті з основними послугами, і тоді його психологічно легше купити: замість того, щоб самостійно шукати провайдера, розбиратися в тарифах та панелі керування, клієнт позбувається головного болю за один раз.

Хостинг реально запропонувати:

  • як частину пакету (розробка+хостинг+доменне ім’я чи розробка+хостинг);
  • на місяць чи два за пільговою ціною при замовленні сайту певної складності: це буде комерційною перевагою;
  • як окрему послугу, коли клієнт вирішує, де саме хостити сайт, коли він буде розроблений.

Можна вигадати і інші варіанти.

Як правило, веб-студія хостить найпростіші сайти, лендинги і односторінкові, оскільки клієнти хочуть мати з ними щонайменше проблем. Проте можна розмістити і багатосторінковий сайт.

Скільки можна заробити, продаючи хостинг на VDS сервері

Найчастіше йтиметься про те, що ви пропонуєте клієнтам віртуальний хостинг, самі орендуючи віртуальний сервер.

VDS сервер — це дешевша, ніж звичайний фізичний сервер, віртуальна машина, яка майже у всьому відтворює реальний комп’ютер. Такі сервери хостяться по кілька на одному фізичному, щоб обходитися трохи дешевше за велику і потужну фізичну машину. Отже, перший крок — купити VDS з потрібним для вашої мети обсягом ресурсів. Наприклад, найпростіший тариф обійдеться близько 600 грн на місяць — можна трохи зекономити, якщо оплатити одразу на великий термін, рік чи два.

Читайте також:  VPS: Оренда віртуального сервера та ключові моменти

Клієнтам можна пропонувати два варіанти:

  1. Просте розміщення, коли користувач не отримує хостингововго акаунту, а просто має сайт і не задумується над тим, як він адмініструється. В разі необхідності змін він просто звертається до агенції, а її працівники обслуговують та авдмініструють і сайт, і хостинг клієнта.
  2. Хостинг як окрема додаткова послуга з власними тарифами та клієнтськими акаунтами.

Розглянемо детальніше фінансові можливості другого варіанту. Припустимо, ви взяли невеликий сервер за 600-700 грн на місяць, і розміщуєте на ньому 10-20 простих хостингових тарифів на один сайт (клієнтам веб-студій часто більше і не потрбіно). Простий хостинг може вартувати, наприклад, близько 120-150 гривень на місяць. У такому разі ви отримуєте від 1200 грн з клієнтів — тобто 50% прибутку і більше.

Якщо ви будете повідомляти на сайті агенції, сервери від якого провайдера використовуються для хостинга, можна отримати велику партнерську знижку, і тоді прибуток буде ще вищий.

Як web-студії почати продавати хостинг на VDS

Для цього потрібно здійснити три кроки — орендувати VDS сервер, продумати, яке встановити ПЗ та як приймати оплату, почати продавати. Що робить сама веб-студія:

  • орендує серверні потужності та співпрацює з хостинг-провайдером;
  • пропонує хостинг під своїм брендом;
  • адмініструє хостинги клієнтів;
  • визначає цінову політику;
  • комунікує з клієнтами, приймає зауваження, якщо щось сталося.
Читайте також:  Хмарні технології UCloud: інноваційні рішення для вашого бізнесу

Решту робить провайдер віртуального сервера, який орендується під акаунти клієнтів.

Читайте також: Використання Windows VPS для організації навчального процесу.

Оренда VDS під хостинг

Для початку потрібно орендувати віртуальний сервер. Оскільки, скоріш за все, в команді немає людини, яка буде його адмініструвати і встановлювати всі потрібні програми, варто розглянути послугу керованого серверу. Це означає згадане вище — що всю роботу з адміністрування робить провайдер хостингу, а ви лише продаєте хостинг під власним брендом, спілкуєтесь із клієнтами, приймаєте платежі.

Який саме сервер орендувати за обсягом диску та потужністю, можна визначити, приблизно знаючи, скільки потенційних клієнтів до вас приходить.

ПЗ для хостинг-сервера на VDS

Вам знадобиться панель керування, яка дозволить створити багаторівневий доступ і поділити сервер на віртуальні хостинги.

Сервер VDS

Це може бути cPanel, доволі відома, проста у використанні, з графічним інтерфейсом. Вона має вбудований захист, можливість робити резервні копії, створювати пакети хостингу за різними тарифами. За допомогою цієї панелі навіть можна регулювати додаткові послуги, якщо ви схочете їх надавати: наприклад, додавати не лише ліміт трафіку і дискового простору, а й сертифікати безпеки SSL, доменні імена.

Читайте також:  Безпека домашньої мережі: Як сучасні маршрутизатори захищають ваші дані від хакерських атак

Віртуальний Сервер VDS

Або можна використати DirectAdmin — це панель, створена для зручного керування сайтами через веб-браузер, і також має зручні опції саме для реселінгу хостингів. Вона додатково дозволяє зокрема керувати DNS.

Важливо, що зручна панель керування потрібна і для веб-студії, щоб швидко керувати сервером, і для клієнтів, якщо вони щось планують робити на своєму сайті самі.

ПЗ для організації системи розрахунків

ВДС-сервер та панелі адміністрування  варто доповнити білінговою системою, щоб приймати та обробляти платежі від клієнтів. Майже всі існуючі платіжні системи дозволяють додати на сайт віджети для оплати — Приват24, Монобанк, LiqPay та інші. Проте існують програми для автоматичного обрахунку і зручної сплати.

WMHS — зручна білінгова система для початківців, легко інтегрується з більшістю хостингів, приймає оплату навіть в біткойнах і надає бухгалтерські документи. Система дозволяє працювати з обліковими записами клієнтів, технічною підтримкою через тікети, модулями приймання оплат через популярні українські платіжні системи.

Організувати надання додаткових послуг з хостингу клієнтам, що звертаються по розробку сайтів, може бути вигідне всім сторонам угоди. Клієнт отримує можливість взяти все, одразу в одному місці і за вигідною ціною. Веб-студія отримує постійний приток прибутку навіть у той час, коли клієнту не потрібно нічого міняти в замовленому сайті. Психологічно набагато простіше звернутися по доопрацювання сайту до тих, з ким іде постійна співпраця, тому клієнти будуть частіше повертатися і по інші послуги.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *